Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Clasificare
OMS recunoaste trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 și gestational (de sarcina). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a inlocuit mai multi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil si diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a inlocuit denumiri vechi, printre care si diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Diabetul zaharat tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulină este normala mai ales in stadiile incipiente.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa utilizeze glucoza ca sursa de energie. Cand secretia de insulina este insuficienta sau cand insulina nu-si indeplineste rolul în organism, afectiunea se numeste diabet zaharat. Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Prin digestie, unele alimente cu carbohidrati sunt transformate în zahar (glucoza, mai exact) mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai inalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digera mai lent. Un aport de grasimi si proteine poate sa scada indicele glicemic al unei mese.

Alimente cu indice glicemic foarte scazut: legume verzi, fasole boabe, alune, branza, unt, soia, linte, peste, oua, crustacee, orz, carne, fructe;
Indice glicemic scazut: fasole la cuptor, mazare, naut, fasole neagra, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, paine de secara, paste, fulgi de ovaz ;
Indice glicemic moderat: pepene rosu, sfecla, banane, stafide, paine alba și integrala, biscuiti din secara, mussli, orez, zahar cristalizat ;
Indice glicemic foarte inalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prajituri din orez, morcovi, bagheta, pastarnac, cartofi.
Tipul 1 necesita tratamentul cu insulină prin injectie.

Diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 se datoreaza rezistenței crescute la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Lipsa de raspuns la insulina a tesuturilor se datoreaza cel mai probabil modificarii receptorului pentru insulina de pe membrana celulara.

Tipul 2 este tratat cu medicatie orala o lunga perioada, el necesitand aportul extern de insulina doar din momentul in care tratamentul oral nu mai este eficient in controlul concentratiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicata (ca efect compensatoriu), fapt care duce, in timp, la epuizarea capacitatii endogene de secretie; noile medicamente orale care ridica sensibilitatea celulelor la insulina au tendinta sa protejeze functia de secretie, in contrast cu cele care dimpotriva, isi bazeaza actiunea pe stimularea acesteia).

Factori care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt concretizat in obezitate sau macar indici ai masei corporale ridicati, fumatul de tutun, o marire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta.

Camin batrani Pitesti | Azil de batrani | Azil Alzheimer | Centru recuperare medicala | Centru recuperare accident vascular cerebral